Dr. Kapiller Zoltán István lézergyógyász állatorvos, acaro-entomológus

"A felelős állattartók négylábú szeretteit szolgálhatom. Ez számomra Isten ajándéka, mert a hivatásom egyben a hobbim is."
"Cit.: Dr. Kapiller Zoltán István

 • 1985-ben avattak állatorvos-doktorrá a budapesti Állatorvos-tudományi Egyetemen.
 • 1986-ig a szekszárdi Húskombinátban voltam vágóhídi élelmiszer higiénikus állatorvos.
 • 1987-ig sorkatonai szolgálatomat töltöttem.
 • 1990-ig virológusként az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Vírusdiagnosztikai Osztályán dolgoztam és itt ismerkedtem meg a kullancsok terjesztette humán betegségekkel és azok jelentőségével.
 • 1991-ben alapítottam a Panda Állatorvosi Rendelőt ami azóta is, Budapesten a II. kerület Csatlós u. 68-ban működik, melyben általános belgyógyászati-sebészeti-szülészeti kisállatpraxist folytatok.
 • 1992-ig az állatorvosi praxisom mellett az Országos Bőr- és Nemi Kórtani Intézetben (OBNI) a vírus laboratóriumokat vezettem. Az OKI-ban és az OBNI-ban tanult humán egészségügyi ismereteimet az állatorvosi praxisomban is hasznosítom pácienseim és gazdáik örömére. A múlt század 90-es éveinek elején, az akkor még „ismeretlen” eredetű betegségben szenvedő kutya pácienseimről munkatársaimmal kiderítettük, hogy az új betegségben, a Lyme-kórban szenvednek. A kullancsokról mélyebb ismeretek megszerzése okán önköltségen további tanulmányokat folytattam. 1994-ben végeztem az ELTE TTK Zoológus szakán és másoddiplomaként zoológussá is lettem, s így már a kullancsok kutatásában, mint acaro-entomológus (kullancs kutató) judíciummal elmélyülhettem.
 • 1994-ben a SOTE Medicinális Laser Centrum képzésében első állatorvosként kitűnő eredménnyel vizsgát tettem és az új orvosi LASER (ejtsd: LÉZER) technika állatorvosi adaptálását kezdtem el. Szerencsés voltam, mert megismerhettem Dr. Jakó Géza professzor urat, aki a lézersebészet legnagyobb atyja (USA-ban él és dolgozik). Iránymutatásai szerint dolgozom, mert az állatorvosi szakirányú érdeklődésem és specializációm a társállatok lézergyógyászata-, lézersebészete.
 • 1995-ben tettem közzé kollégáimmal a Kisállatorvoslás című szaklapban a kutya Lyme-kór klinikumát, valamint a terápiás protokollját és a honi állatorvosok így ismerték meg e betegséget és annak gyógymódját
 • 1997-ben indítottam a 10 éve folyó kullancs kutatásaimra alapozva a cégemet, a Kullancs Bt-ét, és kiadtam a nagyközönség számára a hiányt pótló első könyvemet, melynek címe: Kullancs.
  Az első könyvem megjelenésekor a találmányomra, a kullancsok szakszerű eltávolító eszközére a Kullancs-eltávolító kanálra szabadalmat kaptam.
 • 1998-ban már a tapasztalatom alapján kezdtem állatorvosi lézersebészeti publikációimat sorozatban, (1.cikk | 2.cikk | 3.cikk) közzétenni a Kisállatorvoslásban.
 • 1999-ben a szabadalmazott találmányom, a Kullancs-eltávolító kanál kiemelkedő elismerésben részesült: a brüsszeli EUREKA Találmányi Világkiállítás aranyérmét kapta és a Svéd Király különdíját, az aranyserleget. Ezt követően nemzetközi innovációs kiállításokon még számos díjjal ismerték el.
 • 2001-ben a Kullancs-eltávolító Kanál országos állatpatikai és gyógyszertári forgalomba került. A kullancsok és az általuk terjesztett, embereket és társállatokat veszélyeztető betegségek megismerését a szakemberek elé tártam második könyvemmel, melynek címe: Kullancsok és zoonózisok.

A múlt század 90-es évei óta évről-évre a médiában szólok a honi lakossághoz a kullancsok elleni védekezés fontosságáról! Az érdeklődő olvasó az interneten olvashatja cikkeimet, a velem készült interjúkat és filmeket, melyeken bemutatom a kullancsok adta probléma rendszereket. A tudomány történet folytatódik...